Oppned eplekake med karamell




En oppned eplekake er ikke akkurat en flott kake å se på, men den tar det igjen i smak. En saftig og god kake med en karamellsaus som er helt fantastisk. Anbefales !

Man bruker ca halvparten av karamellsausen til kaka. Resten kan serveres ved siden av, eller brukes til is. Sausen holder seg et par uker i kjøleskap.



OPPSKRIFT

Karamellsaus:

2,5 dl sukker
1 dl vann
50 gram smør
1,5 dl kremfløte
1 ts vaniljeekstrakt el. 1/2 ts                       vaniljepulver
1 klype salt

Ha vann og sukker i en kjele. Kok opp under omrøring slik at sukkeret løser seg opp. Når det koker, slå ned varmen på medium, nå skal det ikke røres i karamellen. La den koke til den er lys brun. Pass på, den blir raskt brent. Ta kjelen av plata og hell forsiktig i fløten. Og rør godt. Vær obs på at karamellen koker opp voldsomt når fløten tilsettes. Rør inn smør, vanilje og salt. La karamellen bli romtemperert før den brukes i eplekaka. 











Eplekake

Springform 24 cm
Forvarmet ovn 180 grader


1 dl hel melk
100 gram smør
3 store egg
2 dl sukker
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1/2 grovt revet eple
5 ss karamellsaus 

2-3 epler
karamellsaus

Ha bakepapir i formen.
Kok opp melk og smør. Avkjøl.
Skrell epler, ta ut kjernehus, del i tynne båter. Ha litt karamellsaus i bunnen av formen. Legg over eplene. Ha karamellsaus på toppen av eplene også.






Pisk eggedosis av sukker og egg. Sikt sammen hvetemel, bakepulver og vaniljesukker. Vend inn melblandingen i eggedosisen, vekselsvis med melkeblandingen. Rør inn eple og karamell, og hell kakerøra over i springformen.
Stek i ovn 180 grader i ca 40 minutter. La kaka avkjøles helt i forma.
Hvelv kaka over på fat. Hell over litt karamellsaus til pynt.

Serveres som den er eller med en kremdott. Vaniljeis er også godt å servere til.






Kommentarer

Populære innlegg