Plommegalette med marsipan



 Galette er en rustikk pai som ikke stekes i form. Denne er laget med høstens plommer og et lag med råmarsipan som fyll. 

OPPSKRIFT:


Mørdeig


300 gram hvetemel

70 gram melis
130 gram kaldt smør i små terninger
2 eggeplommer
3 ss kaldt vann

Fyll


500 gram plommer i båter
70 gram sukker

1 ts vaniljesukker eller vaniljeekstrakt
2 ts maizenna

200 gram rå marsipan


Til pensling


ca 1 ss kremfløte
demererasukker eller perlesukker




Stekeovn forvarmes til 200 grader







Mørdeigen lages ved å blande sammen hvetemel 
og melis i en bolle. Smuldre inn smøret så det blir finfordelt i melblandingen. 
Pisk sammen eggeplommer og vann og bland i.
Kna deigen raskt sammen.

Deigen kan også lages i en foodprocessor, kjør mel, melis og smør på høy hastighet til smøret er finfordelt. Tilsett eggeplommer og vann, og kjør det til det klumper seg.
Hell blandingen på kjøkkenbenken og kna det sammen til en jevn deig. Pass på å ikke kna den for mye. 

Pakk deigen i plast og legg i kjøleskap i 1 time.

Kjevle ut deigen til en rund leiv som er ca 5 mm tykk. Legg leiven over på et bakepapir. Skjær den i en runding som måler ca 30 cm i diameter.


Kjevle eller trykk ut med fingrene marsipanen, den skal dekke midten av deigen men la det være igjen ca 5 cm til kanten uten fyll.


Plommene deles og steinen tas ut. Del de i båter. I en bolle blandes plommene sammen med sukker, vanilje og maizenna, før plommene legges på deigen.









Brett kantene over fyllet. Pensle med fløte eller egg. Strø over demerarasukker eller perlesukker på kantene og over fyllet.

Stek på 200 grader i ca 40 minutter.


Serveres varm eller lun med pisket krem eller vaniljeis.








Kommentarer

Populære innlegg