Julebrød




Julebrød eller julekake hører med nå til jul. Disse er laget på en litt annerledes måte enn vanlig gjærbakst, metoden kalles for tangzhong, og gjør at man kan tilsette mer væske i deigen. Da får man et ekstra saftig julebrød som holder seg lengre før det blir tørt. Metoden går ut på å koke en saus/jevning av noe av melet og melken, som avkjøles før gjærdeigen eltes på vanlig måte.




 OPPSKRIFT

Til saus/jevning:
100 gram hvetemel
500 gram hel-melk

Til deig:
900 gram hvetemel
300 gram sukker
1 ts salt
2 ts kardemomme
2 ts vaniljesukker
50 gram fersk gjær
250 gram hel-melk, kald eller                                        romtemperert
125 gram smør
400 gram rosiner

Til sausen så piskes mel og melk sammen i en kjele, jevningen varmes opp til kokepunktet under omrøring. Avkjøl til romtemperatur

Legg rosiner i bløt i varmt vann i 15-20 minutter. Sil av vannet.
Bland jevning og de andre ingrediensene i bakebollen, unntatt smør og rosiner. Elt deigen i ca 15 minutter før smøret tilsettes. Elt deigen videre ca 10 minutter, tilsett rosinene helt på slutten. Dekk bollen med plast og la heve til dobbel størrelse.

Smør litt olje på kjøkkenbenken og hell deigen over. Kna deigen sammen og del den i tre like store deler. Lag tykke pølser av deigemnene og ha de i godt smurte brødformer. Dekk formene med plast og la julebrødene heve 45-60 minutter. Pensle med sammenpisket egg hvis du ønsker det.

Stek de på rist i forvarmet ovn 180 grader i ca 45 minutter. De er ferdige når de har en hul lyd når du banker på de. Ta julebrødene ut a formene og la de avkjøles på rist. 
Server med godt smør og brunost.







Kommentarer

Populære innlegg