Julegele





Julegele er laget av tyttebær og epler, i tillegg er det nellik og kanel i så det smaker av jul.
Brukes som tilbehør til julematen, men den er spesielt god til ost og til kalkun.
Den er også en ypperlig julegave eller vertinnegave. 



OPPSKRIFT

Blir ca 2,5 liter ferdig gele

700 gram tyttebær ferske eller frosne
500 gram epler (helst grønne)
skall av 1 appelsin
4 kanelstenger
10 nellik hel
1,5 dl vann
1 liter sukker
1 pose pektin
2 ss sitronsaft

Skyll tyttebær, vask epler og appelsin. Del eplene i grove biter, fjern kjernen, skallet kan sitte på. Jeg bruker en potetskreller for å få skallet av appelsinen. Ha bær, epler og skall i en kjele. Ha i kanel og nellik. Hell over vann. Kok opp, senk varmen på lav, og la stå å syde i 45 minutter. Slå av plata og la stå i 2 timer. Ikke rør i kjelen under tillaging, da blir geleen uklar.

Bruk en saftsil eller et rent kjøkkenhåndkle i et dørslag, ha over alt fra kjelen, og la renne av seg et par timer, ikke press eller klem ut safta.

Ha safta over i en kjele, la koke inn til det er 1,5 liter væske. Ta vekk skum. Rør inn fruktpektin, og la koke i 1 minutt før sukkeret og sitronsaft røres inn. Når sukkeret er helt oppløst er geleen ferdig. Skum av og hell på rene kokte glass.
Fyll glassene og sett på lokk. La glassene stå opp ned til de er avkjølt. Oppbevar geleen mørkt og kjølig, da er den holdbar i flere måneder.






Kommentarer

Populære innlegg