Julepostei




Hjemmelaget leverpostei hører med til julelunsjen her første juledag, og dette er Mor sin oppskrift.
Hun lager posteien med kvern, men jeg lager i en food processor. Oppskrifta ble til 3 posteier i små avlange aluminiumsformer. I vanlig brødform kan posteien fordeles i to former.


OPPSKRIFT

500 gram lever
200 gram spekk eller svinekjøtt med mye                      fett, feks ribbe
150 gram løk, hakket
20 gram ansjos (ca 4-5 fileter)
60 gram smør + smør til smøring av                          former
80 gram hvetemel
4 dl h melk
1 dl fløte
4 ts salt
1 ts pepper malt
1 ts allehånde
2 egg
eddik



Del lever i 2-3 biter. Legg i vann med eddik, 3 ss eddik til 1 liter vann, 1 times tid. Skyll av lever.
Kok opp en kjele med vann,sett kjele til side og legg i lever, la lever ligge i 10 minutter før den tas opp og skylles i kaldt vann.

Lag en tykk saus/grøt ved å smelte smøret i en kjele, rør inn hvetemelet og spe med melk og fløte. Rør godt så sausen blir fri for klumper. La sausen småkoke i noen minutter. Ta den av platen og sett til avkjøling. Når den er blitt lunken røres salt, pepper og allehånde inn, og tilslutt eggene.

Med kvern:
Skjær lever og spekk/kjøtt i små biter. Mal lever og spekk/kjøtt sammen med ansjos og løk. Bland levermassen godt sammen med sausen/grøten og ha i smurte former.

Med foodprocessor:
Lever og spekk/kjøtt deles i små biter og kjøres i foodprocessor til en grov masse. Ha i grøten og kjør til alt er godt blandet. Min foodprocessor er ikke så stor så jeg deler alt i to og lager i to omganger, før jeg blander alt i en bolle tilslutt, og fordeler det i smurte former.

Formene settes i en dyp panne i ovnen som fylles med varmt vann. Stekes på 175 grader i ca 1,5 time. Settes til avkjøling. Holdbar i ca 1 uke. Posteien er fin å fryse 





Kommentarer

Populære innlegg