Créme Brulée terter






Créme Brulée terter er en vri på denne nydelige desserten som de fleste liker og har som favoritt. Créme Brulée er jo så godt og ble absolutt ikke feil som fyll i en terte. 

OPPSKRIFT

til 24-26 cm terteform
eller 6 stk 10-12 cm terteformer

Tertebunn:

200 gram hvetemel
1 ss bakekakao
3 ss melis
100 gram kaldt smør
en klype salt
1 eggeplomme
ca 3 ss iskaldt vann.

Bland sammen mel, kakao, melis og salt i en bolle. Skjær opp smøret i små terninger, og smuldre det sammen med melblandingen. Når smøret er finfordelt, knas eggeplomme og vann inn så deigen samler seg. Pakk deigen inn i plast og legg den i kjøleskap i minimum 30 minutter.


Kjevle deigen ut til en leiv, ca 2 mm tykk. Kle terteformen eller formene med deigen. Prikk  med en gaffel i bunn.
Terten stekes i formvarmet ovn 180 grader, ca 15 minutter for stor terte og ca 10 for små terter.

Fyll:

4 dl kremfløte
2 dl hel melk
5 eggeplommer
1 dl sukker
1 vaniljestang

+ rørsukker til toppen

Del vaniljestang i to og skrap ut frøene. Ha frø i en kjele med fløte og melk. Varm fløtemelken opp til kokepunktet. Pisk sammen eggeplommer og sukker. Tilsett den varme fløtemelken litt etter litt under pisking. Hell fyllet tilbake i kjelen, gjennom en sil. Varm opp fyllet, på middels til lav temperatur, til det tykner,rør hele tiden. Det må ikke koke, da skiller fyllet seg.
Fyllet er ferdig når det "henger" igjen på baksiden av en skje. 

Hell fyllet oppi varm tertebunn, senk temperatur på ovnen til 150 grader. Stek stor terte i 30-40 minutter, små terter ca 25-30 minutter. 
Avkjøl tertene, og sett de i kjøleskap noen timer før de skal serveres. De kan fin lages dagen før.

Før servering strøs et tynt lag rørsukker eller vanlig sukker og smelt det til karamell med en cremé brulée brenner eller under grillelementet i ovnen 


Kommentarer

Populære innlegg