Grønnsaksrøre med hummus og tahiniyoghurt





 Grønnsaksrøre med hummus og tahiniyoghurt er en kjempegod rett som kan brukes som tilbehør til stekt kjøtt  eller som egen kjøttfri rett, med godt brød til. Grønnsaksrøra er laget med butternutsquash som er en veldig smakfull type gresskar. Tahini er en saus av malte sesamfrø, mye brukt i retter fra Midtøsten, den kan kjøpes i velassorterte matbutikker eller i butikker med utenlandsk mat.

OPPSKRIFT :

Hummus

500 gram kokte kikerter (se fremgangsmåte                                     lenger ned eller bruk de på boks)
2 ss tahini
2 fedd hvitløk
1 ts spisskummen/cummin
1 dl olivenolje
saften av 1/2 sitron
kokevannet fra kikertene
salt

Ha alle ingrediensene i en foodprocessor og kjør til en glatt "grøt", juster konsistensen med kokevannet fra kikertene. Kjør hummusen så lenge at den blir helt klumpefri. Juster smaken med salt og sitron.


Tahiniyoghurt:

300 gram tyrkisk eller gresk                yoghurt
2 fedd hvitløk
1 ss tahini
1 ss sitronsaft
1/2 ts sukker
2 ss olivenolje
salt 

Mos eller riv hvitløken, rør alt sammen, og smak til med salt.



Grønnsaksrøre

1/2 butternut squash
1 liten squash
1 liten aubergine
1 liten løk
1 chili
3 fedd hvitløk
1/2 paprika
olje
2 ts spisskummen/cummin
1 ts oregano
2 ts paprikapulver
salt og pepper

tomater og persille til pynt

Skrell butternut squash, ta ut frø. Skjær i terninger ca 1x1 cm. Stek i en stekepanne med olje på middels temperatur. Skjær løk, squash, aubergine og paprika i terninger. Finhakk chili og hvitløk. Ha alle grønnsakene i sammen med butternutsquashen. Krydre, og stek til grønnsaken er møre og får farge. Smak til med salt, pepper og evnt mer krydder.

Ha hummus på et fat, lag grop i midten og legg over grønnsaksrøra, pynt med hakket persille, tomater og tahiniyoghurten. 
Server med godt brød, for eksempel pide eller libabrød.



KOKE KIKERTER:

Det tar litt tid å koke kikertene selv, etter som de må ligge i bløt i flere timer. Men det er så verdt det, for hummusen blir veldig mye bedre med hjemmekokte kikerter enn de i fra boks. Kok gjerne mye når du først koker, og frys de ned i porsjoner sammen med kokevannet. Lettvint og greit til neste gang hummus står på menyen.


Til ca 500 gram ferdig kokte kikerter trengs:

200 gram tørre kikerter
1/2 ts natron
vann
1 ts salt 


Kikerter legges i bløt natten over,kikertene sveller så bruk en stor bolle, hell av vannet, og ha kikertene i en kjele. Fyll på med vann så det går noen cm over kikertene. Kok opp, og skum av. Rør inn 1/2 ts natron. La småkoke i ca 1 time eller til kikertene er myke. Skru av plata, rør inn 1/2 ts salt. La kikertene avkjøles i kokevannet. 



Kommentarer

Populære innlegg